Investeringsprogramma

Investeringsprogramma

De Rijksdienst Caribisch Nederland heeft recent aangekondigd dat het Nederlandse Kabinet investeringsprogramma's beschikbaar maakt voor de Landen Curaçao, Aruba en Sint-Maarten, evenals voor de eilanden van Caribisch Nederland: Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Deze investeringen zijn bedoeld om het economisch groeipotentieel te versterken, de financieel-economische zelfstandigheid van de eilanden te vergroten, de energietransitie te versnellen en de levensstandaard en werkgelegenheid te verbeteren.

Voor de economische ontwikkeling van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten stelt Nederland maximaal 200 miljoen euro beschikbaar vanuit het Nationaal Groeifonds. Om in aanmerking te komen voor deze middelen, kunnen de Landen projecten indienen die aantoonbaar een hoge impact hebben op het duurzaam verdienvermogen. Deze projecten moeten zich richten op gebieden zoals klimaatadaptatie, energietransitie, onderwijs, digitalisering van de overheid, basisinfrastructuur (logistieke infrastructuur, waterzuivering en afvalverwerking), kostenefficiënte voedselproductie en verduurzaming van de economie, vooral in de toeristische sector.

De investeringsprogramma's worden gefaseerd uitgerold, waarbij in eerste instantie een tranche van 100 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld. Als er kwalitatief goede voorstellen worden ingediend die aan nader te bepalen waarborgen en criteria voldoen, kan een tweede openstelling van maximaal 100 miljoen euro worden overwogen.

Daarnaast worden SDE-middelen gereserveerd om de energietransitie op Curaçao, Aruba en Sint-Maarten te stimuleren. TNO start een onderzoek om te kijken welke kosteneffectieve projecten kunnen bijdragen aan duurzame energieproductie en CO2-reductie. Dit omvat het vergroten van de capaciteit van zonne- en windenergie om een groot deel van de elektriciteitsproductie duurzaam te maken, wat gunstig zal zijn voor bedrijven en consumenten. De productie en export van waterstof wordt hierdoor ook aantrekkelijker.

De garantieregeling wordt op maat ontwikkeld om kredietverlening aan gezonde bedrijven op Curaçao, Aruba en Sint-Maarten te stimuleren. Dit is vooral belangrijk omdat een dergelijke regeling momenteel ontbreekt op de eilanden. In tegenstelling tot Nederland zal de garantieregeling ook opengesteld worden voor bedrijven uit de landbouw en visserij, die een essentiële rol spelen in de voedselvoorziening van de eilanden.

Met de steun van het Kabinet en de beschikbaarheid van investeringsprogramma's kunnen investeringen in vastgoed op Curaçao ook aantrekkelijker worden. De economische groei en verbeterde werkgelegenheid die voortkomen uit deze programma's zullen het toekomstige economische klimaat op het eiland ten goede komen.

Als Nederlander biedt het wonen op Curaçao tal van voordelen. Het eiland biedt niet alleen een aantrekkelijke levensstijl, prachtige natuur en een rijke cultuur, maar hiermee dus tevens de mogelijkheid om te profiteren van deze verwachte economische groei. De garantieregeling zal helpen om financiering toegankelijker te maken voor bedrijven, die de lokale economie ondersteunen, hetgeen goede investeringsmogelijkheden biedt voor ondernemers.

Bron: Rijksdienst Caribisch Nederland

Gerelateerde Nieuwsberichten

Feestdagen 2024
Feestdagen 2024

De feestdagen naderen en Curaçao is er klaar voor om ook dit jaar Kerst en Nieuwe Jaar in stijl te vieren. Met een breed scala aan evenementen is er voor iedereen wat te beleven. Van sfeervolle kerstmarkten tot bruisende oud-en-nieuwfeesten. Het eiland biedt volop de mogelijkheid om de feestdagen onvergetelijk te maken. Hieronder een overzicht van …

Update Voortgang
Update Voortgang

Bij Hòfi Sint Joris maken we gestaag vorderingen in de ontwikkeling van ons verkavelingsproject. In deze nieuwsbrief delen we de laatste stand van zaken rondom infrastructuur, voorzieningen en faciliteiten. Zo is de nieuwe bewegwijzering een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van het project. De borden bij de toegang van de gebiedsontsluitingsweg en …

Maak kennis met ...
Maak kennis met ...

Rowen Jonkers, die in 2004 werd geboren op Curaçao en sinds kort werkt als stagiair bij Hòfi Sint Joris. Als student Vastgoedkunde versterkt Rowen sinds september ons team en hij brengt een frisse blik en leergierigheid mee naar ons project. Zijn stage loopt tot eind december en in deze periode zal hij een bijdrage leveren aan diverse infrastructurele …