Tweede Huis

Tweede Huis

Het idee van een tweede woning in Nederland lijkt steeds minder aantrekkelijk, vooral nu de fiscale regels en heffingen steeds zwaarder worden. De recente ontwikkelingen in Nederland, zoals uitgebreid in De Telegraaf van zaterdag 3 augustus 2024 beschreven, laten zien dat bezitters van een vakantiehuis in Nederland geconfronteerd worden met hogere kosten en toenemende onzekerheden. In dit artikel onderzoeken we waarom het bezitten van een tweede huis op Curaçao juist nu een verstandige keuze kan zijn.

Hoge Kosten in Nederland

In Nederland zijn de kosten voor het bezit van een tweede huis de laatste jaren flink gestegen. Uit het artikel in De Telegraaf blijkt dat de overdrachtsbelasting voor tweede woningen is gestegen van 2% naar 10,4%. Dit betekent dat bij de aankoop van een vakantiehuis van €200.000, de koper nu maar liefst €20.800 aan overdrachtsbelasting moet betalen, vergeleken met slechts €4.000 enkele jaren geleden. Naast de overdrachtsbelasting worden bezitters van een vakantiehuis ook belast op basis van de waardestijging van hun woning, zelfs als deze waarde slechts ‘op papier’ is gestegen.

Bovendien is er nog de onzekerheid rondom het nieuwe box 3-stelsel, dat in 2027 wordt ingevoerd. De Hoge Raad heeft recentelijk geoordeeld dat bezitters van een vakantiehuis belast moeten worden op basis van ongerealiseerde winsten, wat voor veel onrust heeft gezorgd. Dit betekent dat zelfs als de woningwaarde stijgt maar het huis niet wordt verkocht, eigenaren alsnog belasting moeten betalen. Zoals De Telegraaf schrijft, overweegt de overheid zelfs om een belasting te heffen over fictieve huuropbrengsten. Deze ontwikkelingen maken het bezitten van een vakantiehuis in Nederland steeds minder aantrekkelijk.

Fiscale Voordelen op Curaçao

Daarentegen biedt Curaçao een aantrekkelijker fiscaal klimaat voor tweede woningbezitters. De overdrachtsbelasting op Curaçao is slechts 4%, een stuk lager dan de 10,4% die in Nederland geldt. Daarnaast vallen de inkomsten uit onroerend goed op Curaçao buiten de Nederlandse belastingheffing, aangezien deze inkomsten belast worden op Curaçao zelf. Dit betekent dat de onzekerheid rondom de Nederlandse belastingregels niet van toepassing is op vastgoed op Curaçao. De fiscale regels zijn op Curaçao stabieler, en de belastingdruk is aanzienlijk lager dan in Nederland.

Het recente artikel in De Telegraaf onderstreept dat een buitenlandse vakantiewoning fiscaal steeds voordeliger wordt. Deze trend is ook duidelijk zichtbaar op Curaçao, waar de belastingregels veel gunstiger zijn voor zowel particuliere eigenaren als investeerders. Dit biedt niet alleen meer zekerheid, maar ook een hogere kans op rendement.

Toekomstperspectief

Naast de fiscale voordelen, biedt Curaçao een aantrekkelijk toekomstperspectief. Het eiland is een populaire vakantiebestemming, wat betekent dat er altijd vraag is naar vakantieverhuur. Dit maakt het verhuren van een tweede woning op Curaçao een lucratieve optie, zonder de zware fiscale lasten die in Nederland gelden. Bovendien is de markt voor onroerend goed op Curaçao stabiel, wat bijdraagt aan de waardevastheid van een investering.

In een eerder artikel al hebben gewezen op het fiscale voordeel bij de verhuur van Curaçaos onroerend goed: Fiscaal voordeel bij verhuur Curaçaos onroerend goed. Deze voordelen blijven relevant, zeker nu de fiscale druk in Nederland toeneemt. Door te investeren in een tweede huis op Curaçao, kunnen eigenaren genieten van hun woning zonder zich zorgen te maken over plotselinge veranderingen in het belastingstelsel of hoge heffingen.

Rendement

Het bezit van een tweede huis in Nederland wordt steeds kostbaarder en complexer, zoals helder beschreven in het artikel in De Telegraaf. Daarentegen biedt Curaçao een stabielere en fiscaal voordeligere optie. Met lagere belastingen, een aantrekkelijk investeringsklimaat en de mogelijkheid om te genieten van een prachtig eiland, is een tweede huis op Curaçao een slimme keuze voor wie op zoek is naar zekerheid en rendement. Nederland lijkt, zoals De Telegraaf terecht concludeert, zijn inwoners naar het buitenland te jagen. Voor diegenen die overwegen om in onroerend goed te investeren, biedt Curaçao een solide en aantrekkelijke optie.

Gerelateerde Nieuwsberichten

Wintertuin Festival
Wintertuin Festival

Het Wintertuin Festival keert in september 2024 terug voor zijn zesde editie op Curaçao, met een programma dat dieper in de kracht van verhalen duikt om gemeenschappen te verbinden en wederzijds begrip te bevorderen. Dit tweedaagse evenement, dat plaatsvindt op 14 en 21 september, is uitgegroeid tot een belangrijk cultureel hoogtepunt …

Verantwoord Bouwen
Verantwoord Bouwen

Hòfi Sint Joris biedt de mogelijkheid om te wonen in een prachtige natuurlijke omgeving op Curaçao. Deze omgeving roept echter ook om een verantwoorde aanpak bij het bouwen van een huis. Duurzaam bouwen is niet alleen een trend, maar een noodzaak. We streven er dan ook naar om de eigenaren van de kavels op Hòfi Sint Joris zoveel mogelijk …

Maak kennis met ...
Maak kennis met ...

Rui da Silva, geboren in 1968 op het Portugese eiland Madeira. Tegenwoordig is hij verantwoordelijk voor de groenvoorziening en landscaping in Hòfi Sint Joris op Curaçao. Al ruim twaalf jaar werkt hij aan uiteenlopende hoveniersprojecten en zijn expertise en passie hem inmiddels onmisbaar gemaakt binnen ons team. Toen Rui dertien jaar oud was verhuisde hij …