Wintertuin Festival

Wintertuin Festival

Het Wintertuin Festival keert in september 2024 terug voor zijn zesde editie op Curaçao, met een programma dat dieper in de kracht van verhalen duikt om gemeenschappen te verbinden en wederzijds begrip te bevorderen. Dit tweedaagse evenement, dat plaatsvindt op 14 en 21 september, is uitgegroeid tot een belangrijk cultureel hoogtepunt op het eiland, waarbij zowel kinderen als volwassenen worden aangesproken door een rijke mix van kunstvormen en verhalen.

Kinderprogramma: Een Feest van Creativiteit

Op 14 september verwelkomt het Curaçao Museum in Willemstad kinderen en hun ouders voor het grootste kinderfestival van het eiland. Van 4 tot 8 uur staat het museum in het teken van creativiteit en inclusie, met meer dan twintig activiteiten gericht op kinderen van 2 tot 12 jaar. Deze middag biedt een breed scala aan workshops en optredens, variërend van portretschrijven en songwriting tot kledingontwerp met gerecycled materiaal en dansvoorstellingen. Ook zijn er diverse eetgelegenheden aanwezig om het publiek van een hapje en een drankje te voorzien.

Met het thema 'Zij zijn er ook' wil het festival een boodschap van inclusiviteit en empathie uitdragen. Vorig jaar trok het kinderprogramma meer dan 800 bezoekers, en ook dit jaar worden er 1000 kaartjes beschikbaar gesteld, waarvan 300 gratis aan organisaties en kinderen die doorgaans minder toegang hebben tot culturele evenementen. Het kinderprogramma belooft opnieuw een inspirerende middag te worden waar kinderen zich volledig kunnen onderdompelen in de wereld van kunst en verhalen.

Volwassenenprogramma: Kunstvormen die Grenzen Verleggen

Een week later, op 21 september, verplaatst het festival zich naar Landhuis Vredenberg, waar het avondprogramma voor volwassenen plaatsvindt. Van 6 tot 11 uur kunnen bezoekers genieten van een veelzijdig aanbod aan woordkunst, theater, poëzie, muziek en digitale kunst. Deze editie omvat onder andere de première van de winnaars van de Caribbean Cinepoetry Contest en een interactieve virtual reality-voorstelling. Ook is er een expositie van AI-gegenereerde digitale kunst met daarop geïnspireerde microverhalen, en een multidisciplinaire productie met dans, muziek en spoken word.

Op deze avond wordt eveneens ruimte geboden voor lokale schrijvers zoals Etienne Ys en Nathania Engelhardt, die hun nieuwste boeken presenteren. Het programma biedt zo een platform aan zowel gevestigde als opkomende kunstenaars om hun werk te tonen en het publiek mee te nemen in hun creatieve processen. De avond wordt afgesloten met een levendige muzieksessie, die garant staat voor een feestelijke afsluiting van een dag vol inspiratie.

Het Thema: Verhalen als Spiegel van de Samenleving

Het thema van dit jaar, ‘Nan tambe tei’ of ‘Zij zijn er ook’, nodigt uit tot reflectie en verbinding. In een wereld waarin sociale en economische uitdagingen steeds groter worden, wil het Wintertuin Festival de kracht van verhalen benutten om empathie en begrip tussen mensen te vergroten. Door middel van uiteenlopende verhalende kunstvormen probeert het festival het publiek bewust te maken van de diversiteit en de complexe verwevenheid van onze samenleving.

Het Wintertuin Festival is niet alleen een platform voor artistieke expressie, maar ook een ruimte voor ontmoeting en dialoog. De focus op het delen van verhalen, zowel mondeling als schriftelijk, benadrukt het belang van gemeenschap en de rol die kunst kan spelen in het versterken van culturele banden.

Wintertuin Curaçao: Een Platform voor Cultuur en Educatie

Wintertuin Curaçao, de organisatie achter het festival, zet zich al jaren in voor het bevorderen van literatuur en storytelling op het eiland. Naast het organiseren van festivals biedt de stichting een breed scala aan workshops en schrijfcursussen, gericht op talentontwikkeling en culturele educatie. Door nauw samen te werken met lokale en internationale partners, streeft Wintertuin Curaçao ernaar om een duurzame literaire infrastructuur op het eiland te creëren.

Het festival in september 2024 staat symbool voor de continue inspanningen van Wintertuin Curaçao om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor iedereen. Met een programma dat zich richt op zowel jong als oud, blijft het festival een belangrijke rol spelen in het culturele landschap van Curaçao, waar verhalen de brug vormen naar een beter begrip en een hechtere gemeenschap.

Gerelateerde Nieuwsberichten

Wintertuin Festival
Wintertuin Festival

Het Wintertuin Festival keert in september 2024 terug voor zijn zesde editie op Curaçao, met een programma dat dieper in de kracht van verhalen duikt om gemeenschappen te verbinden en wederzijds begrip te bevorderen. Dit tweedaagse evenement, dat plaatsvindt op 14 en 21 september, is uitgegroeid tot een belangrijk cultureel hoogtepunt …

Verantwoord Bouwen
Verantwoord Bouwen

Hòfi Sint Joris biedt de mogelijkheid om te wonen in een prachtige natuurlijke omgeving op Curaçao. Deze omgeving roept echter ook om een verantwoorde aanpak bij het bouwen van een huis. Duurzaam bouwen is niet alleen een trend, maar een noodzaak. We streven er dan ook naar om de eigenaren van de kavels op Hòfi Sint Joris zoveel mogelijk …

Maak kennis met ...
Maak kennis met ...

Rui da Silva, geboren in 1968 op het Portugese eiland Madeira. Tegenwoordig is hij verantwoordelijk voor de groenvoorziening en landscaping in Hòfi Sint Joris op Curaçao. Al ruim twaalf jaar werkt hij aan uiteenlopende hoveniersprojecten en zijn expertise en passie hem inmiddels onmisbaar gemaakt binnen ons team. Toen Rui dertien jaar oud was verhuisde hij …